La guitarra “una història singular

18/03/2022

No cal dir que la guitarra és un dels instruments musicals més utilitzats al món sencer. La seva popularitat per interpretar tota mena de música és elevada i resulta imprescindible en qualsevol grup. A més, la guitarra té una història singular, en aquest article aprendràs una part d'ella.

La guitarra forma part de la família dels instruments de corda i es pot dir que avui dia és l'instrument més estès per tot el món. Els seus orígens no són gaire clars. Hi ha teories que defensen que l'instrument antecessor de la guitarra va ser introduït a Espanya durant la invasió dels àrabs al Segle VIII. D'altra banda, hi ha documents que proven que en època dels Hitites (1.300 aC), ja existia un instrument de 4 cordes que, a més, presentava unes vores corbes. I també hi ha indicis de l'existència d'un instrument semblant a la guitarra amb costats suaus i corbs a la cultura egípcia.

Sigui quin sigui el seu origen, va ser a finals del Segle XVIII i principis del Segle XIX quan va aparèixer la primera guitarra amb una aparença molt similar a la guitarra clàssica actual, de la qual han derivat les altres guitarres que, avui dia, existeixen.

Què és la guitarra?

Avui dia, la majoria de les guitarres estan fetes de fusta d'avet, pal sant, pi, cedre, banús o xiprer. La guitarra disposa d'una caixa de ressonància, un pal, un pont, un diapasó, trasts, sis cordes i un claviller.

Les cordes són nomenades començant per la d'abaixa i es coneixen d'acord amb els números ordinals: primera corda, segona corda, tercera corda, quarta corda, cinquena corda i sisena corda. La primera corda és la més aguda, mentre que la sisena corda és la més greu.

Per tocar la guitarra, el més habitual és que es recolzi la caixa de ressonància sobre la falda, orientant el pal amb direcció a l'esquerra. La mà esquerra oprimeix les cordes contra el diapasó, mentre que la mà dreta s'encarrega del rasgueig o del punteig.

Tipus de guitarres

Al llarg de la història han existit diferents tipus de guitarres amb uns usos molt definits, i actualment els següents són els més utilitzats:

Les guitarres clàssiques

Guitarres espanyoles o guitarres criolles són les mateixes, l'únic que canvia és el nom que és d'acord amb la regió o el país on sigui utilitzada; porta un grup de cordes metàl·liques entorxades i un altre grup són cordes de niló, les quals produeixen un so molt natural i dolç.

La guitarra “una història singular

Aquest tipus de guitarres està conformada per sis cordes i un pal més ample que els altres tipus de guitarra. Perquè tingui un so de qualitat cal que les seves parts principals siguin fabricades amb fusta fina. És molt important que s'utilitzi en l'elaboració del diapasó, el pal i el pont, fusta com el cedre o el banús.

La guitarra flamenca

És una variant de la guitarra espanyola, però té característiques que la diferència de la guitarra espanyola, tant en el seu aspecte exterior com en el seu so, ja que és sensiblement més petita igual que els seus cercles i les seves barres harmòniques es troben col·locades de forma diferent.

La guitarra “una història singular

La música que s'interpreta amb la guitarra flamenca és molt diferent de la interpretada per la resta de guitarres, cosa que fa que el seu ús sigui indispensable per a la interpretació de la música espanyola.

Les guitarres s'utilitzen per als concerts de música acadèmica; són perfectes per interpretar gèneres musicals com flamenc, folklore sud-americà o peces del repertori musical clàssic.

La guitarra acústica

Va ser creada al segle XIX, per fabricants d'instruments musicals nord-americans coneguts com Western Guitars, i se li va donar aquest nom perquè no requereix un amplificador de so per a la seva execució.

La guitarra “una història singular

Compte amb una caixa de ressonància que és usada per amplificar el so que produeix la vibració de les cordes. Un model clàssic de la guitarra moderna i actualment és l'instrument més utilitzat a tot el món.

És una mena de guitarra molt versàtil i s'adapta a una gran varietat de gèneres musicals. És usada per a tocar blues, pop, jazz i rock; posseeix un registre amb molta més amplitud que la guitarra clàssica, a més, és més fàcil de tocar.

La guitarra elèctrica

És un instrument musical electròfon amb cordes de metall, que compta amb un o més transductors electromagnètics, que són anomenats pastilles i en anglès se'n diu pickups, cosa que converteix les vibracions de les cordes en senyals elèctrics amb la capacitat que siguin processades i amplificades.

La guitarra “una història singular

Tipus de guitarres elèctriques.

• Guitarres elèctriques de cos sòlid no tenen caixa de ressonància.

• Guitarres elèctriques de cos buit van ser les primeres a fabricar-se. Van ser molt utilitzades al Jazz.

• Guitarres elèctriques de cos semi sòlid tenen una caixa més petita del normal.

La guitarra és un dels instruments més populars entre els més petits, però sobretot la guitarra espanyola, que es presta a experimentar amb multitud d'estils.

Recomanacions amb la guitarra

Us voldríem recomanar cançoners amb la guitarra, per començar a gaudir de l'instrument i tenir així un recurs pedagògic musical i també un recurs pedagògic per aprendre idiomes i desenvolupar el llenguatge dels nens.

Cançoner català popular tradicional per a Guitarra

Cançoner popular tradicional per a Guitarra

• I molt més... aquí.

shopping-cart